top of page

Leiderschap in 2024: Van Schildpadden wijsheid tot Duurzaam Succes



In mijn laatste nieuwsbrief van 2023 schreef ik al dat ik je alle goeds voor dit nieuwe jaar toewens. Dat herhaal ik nu graag, we kunnen elkaar immers niet vaak genoeg welgemeend goeds toewensen.


We leven in een spannende periode van de geschiedenis. Hier ga ik nu niet alle thema’s – zoals de geopolitieke en klimaat uitdagingen - herhalen, je kent ze wel.


Deze omgeving vraagt van alle organisaties bijzondere flexibiliteit. Juist van het team dat vooropgaat, dat leidt.


Welnu, een ander inspirerend verhaal, over de schildpad en de haas. Van de oud-Griekse verhalenverteller Aesopus. Over de mensen die niet door korte-termijnsucces zelfgenoegzaam worden. De mensen die zich, in alle bescheidenheid, realiseren dat een succesvol leider worden één ding is. Na het initiële succes duurzaam een succesvol leider blijven, is van een andere orde. Dat geldt voor eenieder in het leiderschapsteam, van toezichthouders tot C-level spelers.


In mijn praktijk, als coach en als executive search consultant, zie ik hoe schaars die kwaliteit is. En hoe vaak vergissingen gemaakt worden zoals kandidaten die primair gekozen worden op bijvoorbeeld sectorervaring in plaats van op persoonlijke eigenschappen. Lees ter inspiratie dit artikel 'Staying ahead: How the best CEO’s continually improve performance', gepubliceerd in McKinsey Quarterly, mei 2023. Weet je welkom om van gedachten te wisselen over het vinden en selecteren van mensen met de juiste persoonlijke eigenschappen voor een rol in je leiderschapsteam.


Nog even een woord over 2023. Zo ongeveer maandelijks schreef ik over onderwerpen die ik tegenkom in mijn praktijk en die raken aan wat een organisatie succesvol maakt. De drie meest gelezen nieuwsbrieven gingen allen over de waarde van succesvolle search-projecten.


Zo schreef ik naar aanleiding van een artikel uit de NRC over de teloorgang van Credit Suisse. Hoe opeenvolgende verkeerde benoemingen een systeembank omver kunnen trekken. 


En over “Waarom zijn zoveel mannelijke leiders incompetent?”, het verschil tussen zelfvertrouwen of zelfs zelfingenomenheid en leiderschapscompetenties.


Tot slot over assessment-instrumenten. De vier meest voorkomende valkuilen als tests verkeerd ingezet worden in het keuzeproces rond C-level benoemingen.

Hieronder kan je de artikelen nogmaals vinden. 


Wederom, alle goeds gewenst voor 2024. Met vooral heel inspirerende mensen om je heen in het werk!


Warme groet,

Aege






Comments


bottom of page