top of page

De kanarie in de mijn...



Houd me ten goede. Ik ben geen strategieconsultant, laat staan een macro-econoom. En van nature al helemaal niet een doemdenker! Maar… eerder heb ik in deze nieuwsbrief geschreven over de invloed van de geopolitieke- en macro-economische ontwikkelingen op organisaties.


China versus Taiwan. Rusland versus Oekraïne. Israël versus Iran. Rusland, Noord-Korea, China, Iran versus de westerse wereld. Trump versus Biden. Energie, verduurzaming, klimaat, schaarse metalen. Radicaal rechtse politieke stromingen in de westerse wereld en de democratische rechtstaat en vrije pers. Vertragende wereld-economie. Fundamentele economische vraagstukken als de Europese auto-industrie. En de macro-economische vraagstukken in de vijf grote Europese markten. Om er maar een paar te noemen.


Halverwege april publiceerde The Financial Times twee relevante artikelen. Op 15 april “Gold is back. And it has a message for us." over de ontwikkeling van de goudprijs van de hand van Rana Foroohar. Op 16 april “The shadow of war darkens on the global economy” over de macro-economische vooruitzichten van de hand van Martin Wolf. Het geeft in een notendop een aardig overzicht van de macro-economische uitdagingen waar we voor staan.


Waarom schrijf ik dit hier? Omdat niet genoeg benadrukt kan worden dat in deze VUCA-tijden elk leiderschapsteam er goed aan doet om in scenario’s te denken. Dus ook aan ‘worst-case’ scenario's. Vul zelf maar in wat dat voor jouw organisatie betekent.


In stormachtige tijden onderscheiden de heren zich van de knapen op de brug.


Weet je welkom om van gedachten te wisselen over de assessment van je C-level team. Over de kwaliteit van je toezichthouders. En over het vinden en selecteren van toezichthouders en C-level spelers die je organisatie ook succesvol door zware stormen heen gaan loodsen.


Warme groet,

Aege

コメント


bottom of page