top of page

Over prioriteiten gesproken...Q1 zit er bijna op. Laten we even reflecteren. Heb je de prioriteiten voor het jaar nog helder voor de geest? Ofwel, fris mijn geheugen eens op!


Gezin en familie zijn de eerste prioriteit. Dierbare vrienden, normen en waarden waar je naar leeft, principes. En je verplichtingen nakomen en dragen. Allemaal vanzelfsprekend.


Dan het werk. Hier zijn acht suggesties voor dit lopende jaar, in willekeurige volgorde:


  1. GenAI of LLM's. Innoveren is vast sexy. Maar opschalen is essentieel en mogelijk complexer. Zo goed als alle organisatieprocessen kunnen voordeel hebben van GenAI. Welke keuzes maak je? Hoe wordt de inzet geschaald? Heb je enig idee wat het effect van GenAI zal zijn op je industrie?

  2. Tech. Organisaties die de onvermijdelijke digitale transformatie werkelijk realiseren, groeien sneller en houden de kosten beter in de hand dan anderen.

  3. Energie transitie. De laatste achttien maanden is de gemiddelde wereldtemperatuur harder gestegen dan eerder meetbaar was. Waar, hoe en wanneer investeer je succesvol in vergroening? Zo niet, doet een ander het…

  4. Wat maakt je werkelijk onderscheidend? Weet je het en draag je de consequenties? En, onderhoud en ontwikkel je dit met zorg op het hoogste niveau?

  5. Heb je naasten dierbaar. Of, anders, koester je middle managers. Het inmiddels beroemde voorbeeld van Schiphol's CEO Ruud Sondag die aanschoof in het schaftlokaal van de bagage-afhandelaars. Zelden trof hij zo'n bende inclusief ongedierte aan. Hij heeft het direct rechtgezet. Het effect op de motivatie van het team laat zich raden.

  6. Geopolitiek. De toekomst laat zich niet voorspellen, wat sommigen er ook over zeggen. Heb je met je team alle - ja, alle, ook het ergste - scenario's doorgenomen?  

  7. Groei. Heb je helder in het vizier waar je groei gerealiseerd wordt? Heb je de tien regels van groei voor ogen?  

  8. Macro-economie. Onvoorspelbaarheid blijft toenemen. Is de scenarioplanning op orde? Weet je aan welke knoppen je kunt draaien? Hoe houd je continue de vinger aan de pols van de macro-economische ontwikkelingen, die effectief interpreteert en acties implementeert?

 

Lees ook het bijgevoegde artikel van de hand van Homanyoun Hatami en Liz Hilton Segel, beide consultants bij McKinsey, ter inspiratie.


Weet je welkom om van gedachten te wisselen over het vinden en selecteren van mensen die tastbaar bijdragen aan het verhogen van al het voorgaande. Om het te implementeren en te realiseren.


Succes gewenst de komende kwartalen!


Warme groet,

Aege


-----------------------------------------------


Nieuwsgierig naar wat het meest resoneerde deze eerste maanden van het jaar?

Ontdek de top drie meest gelezen LinkedIn berichten:


-----------------------------------------------


Benieuwd naar mijn wekelijkse updates?

Volg me op LinkedIn en blijf op de hoogte.


Comments


bottom of page