top of page

Leef om te werken, werk om te leven


We werken om te leven. We leven niet om te werken.


Een groot deel van ons volwassen leven werken we, so it better be good!

Zorg dus dat brengen en halen, geven en nemen in balans zijn.


Die balans behoud je alleen als je regelmatig kapt met je werk. Ga andere dingen doen. Tenminste twee keer per jaar – drie weken lang. En zet daarnaast drie of vier kruizen in je agenda door het jaar heen, zodat je tussendoor ook een paar dagen kunt afhaken. Het is echt heerlijk!


Vind je het nou moeilijk om afstand te nemen van je werk? Ga dan iets doen wat jouw totale concentratie en aandacht vereist. Ga zeezeilen, bergbeklimmen, kitesurfen, houthakken of een andere taal leren. Oftewel, doe iets totaal anders dan je werk.


En maak het ze op het werk ook glashelder dat ze het even zonder je moeten doen, want dat kunnen ze best.


Bijgaand artikel geeft de wetenschappelijke onderbouwing voor het nut van ‘afhaken’. Al rond 1910 wist men dat te lang doorwerken - zonder afhaken - de effectiviteit ondermijnt. Het is dus onzin om jezelf niet die weken om af te haken te gunnen. Je maakt het meer dan goed als je opgeladen en met nieuwe energie weer terugkomt op de werkvloer.


Fijne vakantie gewenst!


En voor na je vakantie, weet je welkom om van gedachten te wisselen. Over het vinden en selecteren van mensen die wél op tijd afhaken. Of om aan je eigen balans te werken.


Warme groet,

Aege


PS als je werkomgeving het je niet toestaat om ten minste twee keer per jaar drie weken af te haken, zoek dan onmiddellijk een andere werkomgeving

Comments


bottom of page