top of page

Harvard Business Review 2022 top 10 management tips!De lijstjes rond de jaarwisseling. Laat ik mezelf er ook een keer aan bezondigen.

Voor de afwisseling met een persoonlijke noot. Daar houd ik me anders verre van: het gaat immers niet om mij. Maar, dit lijstje van tien ‘tips’ – vreselijke term – is uiteraard ook op mij van toepassing. Dus, zie hier, de tien aardigste ‘management tips van 2022’ van Harvard Business Review. In willekeurige volgorde:


De kracht van taal / Promote inclusive language

Misschien wel één van de belangrijkste eigenschappen van leiderschap: het talent om inspirerend, effectief te kunnen communiceren.

De kracht van het gesproken woord is veel groter dan dat van het geschreven woord, onderschat het niet. Ook ik heb mezelf weleens in de vingers gesneden met taal, zowel met het gesproken woord als op papier…


Stille tijd / Build a culture that honors quiet time

Lang, te lang, heb ik erover gedaan om de waarde van ‘lege tijd’ – ofwel stilte – te leren waarderen. “Druk-druk-druk”, dát zou me ver gaan brengen, dacht ik. Niets is minder waar. Op z’n tijd rust nemen, afstand nemen, gedachten ordenen en reflecteren. Het is essentieel. Ik wil en kan nu niet meer zonder.


Zonder mazzel… / Build luck into your career

Als je jezelf niet aanleert om de mazzel in het leven te herkennen, bestaat er ook geen mazzel. Leef aandachtig. En, omarm een ‘tegenslag’ als kans.


Toon waardering / Improve how you recognize your team

Lang niet iedereen kan effectief waardering tonen, of nog sterker, uitspreken. Effectief, zodat degene voor wie het bedoeld is het ook daadwerkelijk ontvangt. Denk hier eens diep over na.


Volg juist niet je passie / Don’t follow your passion

Mijn hemel, het is maar werk! Natuurlijk is niet alles ‘leuk’. Wat zijn nou die vervelende, jeukende onderwerpen die voortdurend terug blijven komen in je werk? Het schrijven van deze blogs is voor mij een molensteen. Pas als ze verstuurd zijn en ik de reacties lees – ja echt, best veel reacties – valt de last van mijn schouders. Er zit een emotionele en praktische kant aan die het zwaar voor me maakt. Toch doe ik het.


Vallen en weer opstaan / How to move forward after being laid off

Het gaat niet alleen om ontslag. Het gaat over afwijzing. Hoe ga je om met afwijzing, of om preciezer te zijn, het gevoel van afwijzing. Vaak is een afwijzing niet persoonlijk. Denk na over wat je ervan kan leren en hoe persoonlijk je die les neemt. Iedereen wordt weleens geconfronteerd met afwijzing. Hoed u voor diegene die beweert daar immuun voor te zijn. Zulke mensen hebben weer andere issues.


Omarm je diversiteit blunder / How to own your DEI blunder

Gaat wederom over communicatie. Soms sta je ongewild op de tenen van de medemens. Daar word je terecht op aangesproken. Toon dat DE&I er werkelijk toe doet. Gedraag je ernaar. En accepteer dat je soms gecorrigeerd wordt. Luister naar feedback.


Voer de druk op tot… / Balancing performance pressure with compassion

Één van de ‘ivoren-toren’ onderwerpen. Heb je nog echt voeling met wat je team te verduren heeft? Vooral je managers?

Een sleutel tot een uitzonderlijk effectieve organisatie is dat de leider of leiders het omgaan met grote uitdagingen voorleven, terwijl ze de rust bewaren in het team. Blijf bewust over hoeverre de druk opgevoerd kan worden. En waarom. Waardeer je mensen. Zonder hen ben je niets.


Communiceer simpel / Structure your writing around one idea

Hierboven schreef ik het eerder. Leiderschap zonder uitzonderlijk communicatief talent is niets. Effectieve communicatie draait om liefst één simpele boodschap. Anders is het niet effectief.


We zijn net echte mensen… / Get more comfortable with failure

Leer jezelf kennen, is het eigenlijk. Weet vooral waar je kracht ligt. En wat niet direct je talent is. Soms is de realiteit dat je ook iets moet oppakken wat niet je talent is. Sterker nog, best vaak. Loop er niet voor weg. Train jezelf elke dag een beetje. Uiteindelijk zal je het in bevredigende mate onder de knie krijgen. En wees er eerlijk en transparant over, ten opzichte van anderen maar vooral van jezelf. Komt goed, dus.


Goed. De samenvatting. Welke boodschap geef ik met deze blog mee? Dat ik diep geboeid ben door leiderschap. En er na een paar decennia aan werken, met cq aan mezelf en anderen, steeds meer geboeid door wordt. Inmiddels zie ikzelf in dat ik zal blijven leren. In mijn werk voor search projecten, als coach, voor assessments en interim-management begeleiding. Het draait allemaal om leiderschap. De beste mensen om je heen verzamelen. Samen met hen de stip op de horizon zetten. En dat niet aflatend blijven uitdragen. Communiceren.


Weet je welkom om van gedachten te wisselen. Waarover je maar wilt.

Sinds kort plaats ik op LinkedIn observaties over mijn vak. Met deze link kan je die volgen.


Warme groet,

Aege

Commentaires


bottom of page