top of page

Over het verschil tussen erven en lenen… of over families met een familiebedrijf.Talloze boekenkasten kunnen gevuld worden met boeiende verhalen over families met familiebedrijven. De eerste generatie richt het op, de tweede generatie bouwt het uit en de derde generatie verslindt of ruïneert het (en niet zelden met oorverdovende ruzies). Thomas Manns roman uit 1901 over de ondergang van de negentiende-eeuwse Duitse koopmansfamilie, De Buddenbrooks, is niet voor niets een klassieker.


Wereldwijd is negentig procent van de ondernemingen in handen van één of meerdere families. In Nederland kennen we onder meer Heineken, SHV, C&A, De Kuyper, Swinkels, Oosterberg en Steensma (geen familie…).


The Economist schreef afgelopen april een aardig artikel over de onweerstaanbare aantrekkingskracht van het familiebedrijf. Achter het adagium, “een familiebedrijf is niet een onderneming die je erft van je ouders, het is een onderneming die je te leen hebt van je kinderen”, gaat een schat van waarde schuil…


De vraag naar begeleiding van families met een familiebedrijf neemt, ook in mijn praktijk, alleen maar toe. Opvolgingsvraagstukken − transities naar volgende generaties − kunnen hiervoor een aanleiding zijn. Ontwikkeling van een duurzaam succesvolle governance. Het familiestatuut. Het zijn zomaar een paar onderwerpen.


Warren Buffett noemde het ‘The lucky sperm club’: die schaarse leden van een familie met een familiebedrijf die uitzonderlijk leiderschapstalent bezitten én hebben ontwikkeld. Deze zelden voorkomende combinatie is wellicht één van de realiteiten die het moeilijkste onder ogen te komen is.


De energie, tijd, aandacht en het geduld die het kost om stil te staan bij deze vraagstukken is het meer dan waard, omdat het familiebedrijf een bron van inspiratie en plezier is; voor deze en komende generaties. Met als doel dat het familiebedrijf niet ten onder gaat aan ego’s, gebrek aan zelfkennis, hebzucht, jaloezie of andere op zich begrijpelijke menselijke emoties die niet in toom gehouden worden.


Tegenwoordig zijn er vele loketten beschikbaar om families bij te staan: juristen, corporate finance consultants, strategie consultants, fiscalisten, en bankiers. Ik beperk me tot de rol van coach en executive search consultant voor familieleden en families met een familiebedrijf. En, als gewenst, tot de coördinatie van alle disciplines aan tafel.


Weet je welkom om van gedachten te wisselen.


In vertrouwen, zonder namen te noemen, kan ik je vertellen over families en familiebedrijven waar ik vaak al jaren bij betrokken ben.


Warme groet,

Aege

Comments


bottom of page